Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy cieszy się rosnącym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród osób z nietolerancją glutenu i celiakią. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszny, domowy chleb bezglutenowy. Składniki, które przygotowaliśmy, to zestawienie tradycji piekarniczej z nowoczesnymi rozwiązaniami dietetycznymi. Wszystko po to, aby osoby na diecie bezglutenowej mogły cieszyć się smakiem świeżo upieczonego chleba bez obaw o zdrowotne konsekwencje. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności, a gotowy chleb ma wspaniały aromat i delikatną strukturę. Do jego wykonania wystarczy podstawowy zestaw produktów dostępnych w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Składniki:

  • 500g mieszanki mąki bezglutenowej do chleba
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1/3 kostki drożdży
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Chleb bezglutenowy – jak zrobić?

  1. Do plastikowej miski wsypać mąkę, dodać 3/4 wody. W reszcie wody rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Wymieszać plastikową lub drewnianą łyżką, dodać sól i olej. Wyrabiać łyżką ok 8-10 minut. Przełożyć do brytfanny keksowej, wygładzić ręką umoczoną w oleju. Przykryć wilgotną ściereczką tak, aby ta nie dotykała ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min, aby chleb podwoił objętość.
  2. W tym czasie nastawić piekarnik na 200°C. Na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
  3. Piec 50-60 min w 200°C.

Chleb bezglutenowy – dodatkowe informacje

Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika bo chleb opadnie!!!!!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CHIPSY Z SALAMI
Następny przepis: Chleb bezglutenowy, wegański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode