Ciasteczka 3-kolorowe z Ewa gotuje

Ciasteczka 3-kolorowe z Ewa gotuje

Ciasteczka 3-kolorowe to jeden z przepisów, który znajdziemy w programie „Ewa Gotuje” prowadzonym przez Ewę Wachowicz. Ta propozycja to doskonałe połączenie smaków i atrakcyjny wizualnie deser, który z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej wymagających. Wychodząc poza tradycyjne ciastka owsiane, Ewa oferuje nam unikalne, trzykolorowe wypieki. Ciasteczka te łączą w sobie orzechowy smak ciasta owsianego, słodkość serka i świeżość owoców. Zainspirowane tartą z malinami, wprowadzają odrobinę nowości do tradycyjnych przepisów. Doskonałe na spotkania rodzinne, urodziny czy po prostu do kawy.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 1 margaryna ew. masło
  • 300g kartoflanki
  • 300g mąki zwykłej
  • 2 żółtka
  • ja dodałam jeszcze 1łyżkę kwaśnej śmietany
  • 150 g cukru pudru
  • Dodatkowo: 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki kakao
  • kokos do obtaczania
  • 1 puszka masy krówkowej

Ciasteczka 3-kolorowe z „ewa gotuje” – jak zrobić?

  1. Zagniatamy kruche: obie mąki łączymy z tłuszczem, dodajemy cukier, żółtka i śmietanę. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao, a trzecią zostawiamy. Wałkujemy na grubość 2mm, wykrawamy koła dużym kieliszkiem od wódki lub literatką. Piec w temperaturze 150 stopni przez 15 minut. Uwaga, są cienkie łatwo je spalić.
  2. Wystudzone sklejamy masą krówkową w kolejności: ciastko jasne-masa-ciastko kakaowe- masa ciastko makowe na wierzchu. Boki smarujemy również masą krówkową obtaczamy w kokosie.
  3. Wydaje się czasochłonne ale mnie to zajęło godzinę.:))

Porady – dodatkowe informacje

Ciastka 3-kolorowe z Ewa gotuje warto przechować przez noc w lodówce, by się związały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIAP-KAPUSTA
Następny przepis: Ciasteczka a'la Nigella Lawson z białą czekoladą i żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode