Dynia duszona z cebulą, marchewką i pomidorami

Dynia duszona z cebulą, marchewką i pomidorami

Dynia duszona z cebulą, marchewką i pomidorami to smakowite danie, które z pewnością przypadnie do gustu fanom zdrowego, domowego jedzenia. To doskonała propozycja nie tylko na jesienne dni, kiedy dynia jest dostępna w dużej ilości, ale także na każdy inny moment, kiedy mamy ochotę na coś wyjątkowego. Warto podkreślić, że duszona dynia jest niezwykle prosta do przygotowania, a przy tym zachowuje większość swoich zdrowotnych właściwości. Te warzywa razem tworzą harmonijną kompozycję smaków, której z pewnością nie da się zapomnieć. Wypróbuj dynię duszoną z cebulą, marchewką i pomidorami już dziś!

Składniki:

  • – dynia : 1 kg
  • – cebula czerwona duża : 1 sztuka
  • – marchew : 3 sztuki
  • – czosnek : 1 ząbek
  • – koperek posiekany : 1-2 łyżki
  • – pomidory przetarte ( kartonik) : 500 g
  • – bulion warzywny : 0,5 litra
  • – śmietana 18 : 1 łyżka
  • – mąka pszenna : 1- 2 łyżki
  • – olej rzepakowy : 2 łyżki
  • – sól : 1 łyżka
  • – pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
  • – papryka słodka wędzona : 1 łyżka
  • – płatki czosnku do dekoracji : 1 -2 łyżki

Dodatki:

  • – kasza jaglana ugotowana : 100-150 g

Dynia duszona z cebulą, marchewką i pomidorami – jak zrobić?

  1. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wędzoną paprykę, wymieszać, smażyć 2-3 minuty. Wlać przetarte pomidory, zmniejszyć ogień, przykryć. Dusić 5 minut.
  2. Marchew obrać, pokroić w plasterki, dodać do duszonej dyni, posypać solą i pieprzem, zalać bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, dusić 25 minut.
  3. Śmiętanę połączyć z zimną wodą i mąką pszenną, przelać na patelnię, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień, dusić 4-5 minut. Duszoną dynię posypać świeżym koperkiem i płatkami czosnku lub prażoną cebulką. Podawać z kaszą jaglaną.

xxxx – dodatkowe informacje

Duszoną dynię podaję z kaszą jaglaną. W wersji mięsnej z indykiem. Wędzoną paprykę można zastąpić słodką mieloną lub dodać do dania łyżkę pasty ajvar.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dynamite Sandwich - pikantna kanapka na ciepło z wołowiną
Następny przepis: Dynia marynowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode