Kurczak 5 smaków

Kurczak 5 smaków

Kurczak 5 smaków to doskonała propozycja dla każdego, kto kocha kreatywne połączenia smaków. Tej niepowtarzalnej potrawy nie znajdziesz w każdym menu, ale dzięki naszemu przepisowi będziesz mógł zasmakować jej w zaciszu swojego domu. Smaki słodki, kwaśny, gorzki, słony i ostry łączą się tu w sposób harmonijny, tworząc niepowtarzalną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie. Kurczak na 5 smaków to prawdziwy festiwal kulinarnych doznań, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotuj się, by odkryć nowe kulinarne horyzonty.

Składniki:

  • ok. 60 dag filetów z kurczaka
  • 9 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i curry
  • oliwa, olej
  • 4 plastry ananasa
  • sól, pieprz
  • 250 ml śmietanki 18-proc.
  • rozmaryn
  • klarowane masło
  • mąka
  • kostka rosołowa

Kurczak 5 smaków – jak zrobić?

  1. Ziemniaki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie w mundurkach na półtwardo. Odcedzamy i obieramy.
  2. Filety nacieramy 2 łyżeczkami przyprawy 5 smaków wymieszanych z oliwą. Obwiązujemy sznurkiem. Gotujemy 12 minut w zamkniętym worku foliowym (powietrze usuwamy).
  3. Pokrojone marchewki i cebule smażymy na maśle z solą, pieprzem i rozmarynem. Ziemniaki kroimy w cząstki i rumienimy w głębokim oleju.
  4. Ananasa, a później filety lekko rumienimy na maśle. Mięso kroimy w plastry.
  5. Przygotowujemy sos: na gorący tłuszcz po smażeniu wlewamy nieco wody i śmietankę. Dodajemy resztę przyprawy, cynamon, curry i kostkę rosołową. Zagęszczamy mąką. Podajemy do mięsa z warzywami.

Kurczak 5 smaków – dodatkowe informacje

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny:

– Filety natarte przyprawami dobrze jest zostawić na kilka godzin w lodówce.

– Plastry kurczaka można również podać na smażonych warzywach z mrożonki, np. mieszanki chińskiej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami
Następny przepis: Kurczak a'la KFC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode