Maliny w syropie własnym

Maliny w syropie własnym

Ciesząc się w pełni letnimi urokami, nie sposób przejść obojętnie obok soczystych, słodkich malin. Przepis na maliny w syropie własnym to doskonały sposób, aby zachować ich smak i aromat na dłużej. Łączy w sobie prostotę wykonania z wyjątkowym efektem końcowym. Maliny zasłużenie uważane są za jedne z najzdrowszych owoców, a syrop z nich przygotowany zaskoczy Cię intensywnością smaku. Ten przepis na maliny w syropie to doskonała baza do wielu deserów, napojów czy też idealny dodatek do śniadaniowych płatków. Niezależnie od pora roku, zawsze będziemy mogli cieszyć się smakiem letnich malin.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych malin
  • 1 litr zimnej wody
  • 400 gramów cukru kryształu

Maliny w syropie własnym – jak zrobić?

  1. Wodę z cukrem zagotowujemy, maliny przekładamy do czystych i suchych słoiczków i zalewamy wrzącym syropem z cukru.
  2. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody.

Maliny w syropie własnym – dodatkowe informacje

Maliny będą idealne do ciast, deserów oraz gofrów. Ja uwielbiam je wyjadać prosto ze słoiczka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Malinowy torcik
Następny przepis: Małpi chleb z rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode