PAPRYKA FASZEROWANA CHLEBEM i KIEŁBASĄ (PEPERONI RIPIENI di PANE e SALSICCIA)

PAPRYKA FASZEROWANA CHLEBEM i KIEŁBASĄ (PEPERONI RIPIENI di PANE e SALSICCIA)

Przygotowanie Peperoni Ripieni di Pane e Salsiccia, czyli papryki faszerowanej chlebem i kiełbasą, to kulinarna podróż do serca Włoch. Dzięki naszemu przepisowi, bez problemu przeniesiesz się na słoneczną Sycylię, skąd wywodzi się ta smakowita przekąska. Papryki wypełnione chrupiącym chlebem, soczystą kiełbasą oraz doskonałym połączeniem przypraw, stanowią nie tylko pyszne danie, ale i prawdziwą ucztę dla oka. Idealne na kolację, imprezę lub po prostu kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego. Odkryj ze smakiem, jak przyjemne może być przygotowywanie domowych, włoskich specjałów!

Składniki:

  • 1 kg papryki (małe z cieńkim miąższem)
  • ok. 350 g czerstwego chleba (bez skórki, najlepiej pszenno-żytni)
  • skórka z chleba
  • ok. 200 g kiełbasy (suchej np. chorizo, kabanosy itp.)
  • 50 g startego sera typu parmezan
  • 2 jajka
  • ok. 100 ml mleka (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1,5 l passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • dodatkowo:
  • krótki makaron (np. penne, rigatoni)
  • starty ser typu parmezan

Papryka faszerowana chlebem i kiełbasą (peperoni ripieni di pane e salsiccia) – jak zrobić?

  1. Do szerokiego garnka wlej passatę pomidorową. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i rozdrobnioną palcami bazylię. Przykryj i doprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszając.
  2. Paprykę umyj, wytnij od góry otwór i oczyść z nasion.
  3. Chleb pokroj i (jeśli jest bardzo twardy) namocz w mleku na ok. 5 min., a następnie dokładnie go odciśnij.
  4. Do odciśnietego z mleka chleba dodaj starty na drobnej tarce ser, pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, jajka, pietruszkę, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Tak przygotowanym farszem nadziewaj paprykę pozostawiając troszkę wolnego miejsca od góry (farsz w czasie gotowania pęcznieje!).
  6. Ze skórki od chleba wycinaj kawałeczki wielkości otworu w papryce. Takimi korkami z chleba pozaciskaj otwory.
  7. Nadziane papryki wsadzaj do wrzącej passaty i gotuj przez min. 1 godz. Czas gotowania zależy od papryki (zrób próbę wbijając widelec).
  8. We Włoszech do sosu pomidorowego, w którym gotowała się papryka gotuje się makaron, który je się na pierwsze danie posypany startym parmezanem. Na drugie danie je się paprykę polaną sosem, podaje ją się ze świeżym chlebem.

Porady – dodatkowe informacje

Papryka może być czerwona, żółta lub zielona (chociaż jest najmniej słodka). Jeśli ktoś hoduje swoją w ogrodzie, nadaje się idealnie (jest mniejsza, ma mniej miąższu i cieńką skórkę), jest lepsza od tej olbrzymiej kupnej. Papryka jest równie smaczna pieczona w piekarniku.

Ten sposób nie przewiduje sosu pomidorowego. Naczynie żaroodporne wysmaruj obficie oliwą z oliwek, poukładaj paprykę i polej jeszcze troszkę oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Papryczki faszerowane - Antipasti
Następny przepis: PAPRYKA FASZEROWANA-GOTOWANA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode