Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Pokochacie ten przepis na Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami! To idealne danie na ciepłe dni, które proponuje słodki, lekko kwaskowaty smak połączony z delikatnym aromatem ryżu jaśminowego. Ten ryż, popularny w kuchniach azjatyckich, posiada delikatną konsystencję i unikalny aromat, który doskonale komponuje się z owocami. Truskawki dodają danium świeżości i smaku, który z pewnością Was zachwyci. Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania, idealny dla osób poszukujących ciekawych, smakowych eksperymentów. Spróbujcie go raz, a na pewno zasmakuje Wam na tyle, że zechcecie powrócić do niego raz po raz.

Składniki:

  • 800 gram truskawek
  • 250 gram ryżu jaśminowego
  • 500 mililitrów mleka 3,2%
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo
  • pokruszone ciasto szpinakowe

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami – jak zrobić?

  1. Mleko przelewamy do garnka. Najlepiej użyć garnka z grubym dniem z powłoką nieprzywierającą. Laskę waniliową kroimy wzdłuż na pół. Końcówką noża wyjmujemy ziarenka i dodajmy do mlekiem razem z lasą wanilii. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu dość często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gdy ryż osiągnie kremową konsystencję, a ziarna będą miękkie to znak, że ryż jest gotowy. Pamiętajmy, aby ryżu nie rozgotować, powinien być al dente. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką. Ryż sam dojdzie w cieple.
  2. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek blendujemy na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do musu. Nasze irlandzkie truskawki nie są tak słodkie jak te polskie, dlatego dodałam łyżkę cukru pudru. Jeśli wolicie słodszy deser również możecie dodać cukier.
  3. Na środek talerza wykładamy porcję ryżu i mus z truskawek. Całość dekorujemy ciastem szpinakowym.

* w wersji dietetycznej można użyć mleka 2%
** pozostałe, pokruszone ciasto szpinakowe z ciasta Leśny skrzat zamroziłam. Posłużyło do dekoracji tego deseru

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami – dodatkowe informacje

– jak ugotować ryż jaśminowy

– czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryz jasminowy z krewetkami i piersia z kurczaka.
Następny przepis: Ryż na mleku z cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode