Sałatka al’a Gyros
Składniki:
- pierś z kurczaka
- przyprawa do Gyrosa
- ogórki konserwowe (6-8 szt.)
- 1 duża cebula czosnkowa
- ketchup
- puszka kukurydzy
- majonez (3-4 łyżki)
- ser żółty starty (3-4 garstki)
- kapusta pekińska
- olej (do smażenia 2-3 łyżki)
Sałatka al’a gyros – jak zrobić?
-
1.
Na patelnię wsypujemy całe opakowanie przyprawy i wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Mieszamy składniki ze sobą.
-
2.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wsypujemy na patelnię i mieszamy z marynatą. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia.
-
3.
Przestudzone już mięso wsypujemy na dno miski (najlepiej przezroczystej).
-
4.
Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Najpierw ogórki, następnie cebulę. Wszystko zalewamy ketchupem.
-
5.
Kukurydzę odsączamy w zalewy i wsypujemy do miski na warstwę ketchupu. Posypujemy ją starym żółtym serem (około 3-4 garstek sera).
-
6.
Na ser kładziemy cienką warstwę majonezu (3-4 łyżki), rozsmarowujemy ją jednolicie.
-
7.
Kapustę pekińską szatkujemy i posypujemy nią warstwę z majonezu.
Sałatka al’a Gyros – dodatkowe informacje
Sałatkę można ozdobić czerwoną papryką 🙂