Sałatka al'a Gyros

Sałatka al’a Gyros

Ta apetyczna Sałatka al’a Gyros łączy w sobie wszystko to, czego od miłośników gyrosa można oczekiwać: pysznego mięsa, chrupiącej sałaty, soczystych pomidorów oraz aromatycznego sosu czosnkowego. Smak ten wprost przypomina uliczne kuchnie w najbardziej popularnych wakacyjnych kurortach. Ot tęsknota za śródziemnomorską kuchnią zamknięta w jednej sałatce. Starannie dobrane składniki sprawiają, że jest to doskonała propozycja na piknik, imprezę lub szybki obiad. Niezależnie od okazji, ta sałatka to zawsze dobry wybór, przede wszystkim dla rozsmakowanych w kulinariach z zakątka Grecji. Serwując ją na swój stół, przeniesiesz się na chwilę do słonecznej Hellady, nawet jeżeli znajdujesz się w samym sercu Łodzi.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • przyprawa do Gyrosa
  • ogórki konserwowe (6-8 szt.)
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • ketchup
  • puszka kukurydzy
  • majonez (3-4 łyżki)
  • ser żółty starty (3-4 garstki)
  • kapusta pekińska
  • olej (do smażenia 2-3 łyżki)

Sałatka al’a gyros – jak zrobić?

  • 1.

    Na patelnię wsypujemy całe opakowanie przyprawy i wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Mieszamy składniki ze sobą.

  • 2.

    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wsypujemy na patelnię i mieszamy z marynatą. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia.

  • 3.

    Przestudzone już mięso wsypujemy na dno miski (najlepiej przezroczystej).

  • 4.

    Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Najpierw ogórki, następnie cebulę. Wszystko zalewamy ketchupem.

  • 5.

    Kukurydzę odsączamy w zalewy i wsypujemy do miski na warstwę ketchupu. Posypujemy ją starym żółtym serem (około 3-4 garstek sera).

  • 6.

    Na ser kładziemy cienką warstwę majonezu (3-4 łyżki), rozsmarowujemy ją jednolicie.

  • 7.

    Kapustę pekińską szatkujemy i posypujemy nią warstwę z majonezu.

Sałatka al’a Gyros – dodatkowe informacje

Sałatkę można ozdobić czerwoną papryką 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka a'la kebab
Następny przepis: SAŁATKA ANIELI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode