Ser na podpuszczce

Ser na podpuszczce

Chcesz doświadczyć prawdziwego smaku domowego sera na podpuszczce? Ten niezwykle prosty i satysfakcjonujący przepis jest odpowiedzią na twoje poszukiwania. Perfekcyjny dla wszystkich miłośników domowej roboty i tych, którzy chcą docenić swój kulinarny wkład. Ser z podpuszczką to prawdziwy skarb, szczególnie jeśli sam potrafisz go zrobić. Dodatkowo, niepowtarzalny smak i konsystencja, jakie osiągniesz dzięki temu przepisowi, będą nie tylko satysfakcjonujące, ale i zadziwiające. Ser podpuszczkowy to niejednokrotnie ważny dodatek do wielu dań, dlatego warto umieć go przygotować samemu. Spróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz!

Składniki:

  • 5 litrów mleka nie UHT
  • 4 krople podpuszczki w płynie
  • woda i sól na solankę

Ser na podpuszczce – jak zrobić?

  1. Sposób przygotowania: Mleko podgrzewam w garnku do 34-36 C maksymalnie. Odlewam kilka łyżek mleka, mieszam z podpuszczką i wlewam do mleka i mieszam widelcem przez co najmniej 2 minuty. Odstawiam, aż całość skrzepnie, później kroję skrzep nożem w miarę drobną kostkę. Odstawiam całość aż skrzep osiądzie na dnie, a serwatka wypłynie na wierzch. W durszlaku rozkładam gazę lub chustę serowarską i powoli ręką przekładam skrzep na gazę. Durszlak musi być oparty na garnku, żeby serwatka miała gdzie spływać. Gdy przełożę cały skrzep lekko przyciskam całość ręką, a potem przykrywam całość talerzykiem od góry i obciążam miską z wodą. Całość zostawiam na ok. 3 godziny, ale co jakieś pół godziny przewracam delikatnie ser ręką. Potem wyjmuję ser i przekładam do zimnej solanki. Solankę przygotowuję z letniej wody i soli do smaku ma być słone. Na 2 litry wody dodaję 5 łyżek soli. I w solance zostawiam go na co najmniej 12 godzin przewracając go co jakiś czas. W ten sposób tworzą się bąbelki, czyli dziurki w serze.

Ser na podpuszczce – dodatkowe informacje

Mozna dodac tez ulubione ziola


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: GRILLOWANE MĄTWY (SEPPIE alla GRIGLIA)
Następny przepis: Ser prażony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode