Sernik a'la mazurek z pomadą śmietanową

Sernik a’la mazurek z pomadą śmietanową

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na sernik a’la mazurek z pomadą śmietanową – fascynującego połączenia dwóch klasycznych potraw na deser. Wykorzystujący wyjątkową pomadę cukierniczą przepis, zapewnia wyśmienite smaki, które zaskoczą i zadowolą nawet najbardziej wymagających miłośników ciast. Sernik, doskonale kremowy i bogaty w smaku, jest hołdem dla tradycyjnej kuchni polskiej. Natomiast pomada śmietanowa dodaje dodatkowej głębi i słodkiego kontrastu. Ta pomada do ciasta wyróżnia ten przepis na tle innych. Inspirujący i kusząco smaczny, ten sernik a’la mazurek z pewnością zachwyci Was swoją innowacyjnością i tradycją zarazem.

Składniki:

  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 5 jajek
  • 330 ml śmietany 30%
  • szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 ml olejku migdałowego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g cukru
  • 200 g masła roślinnego
  • owoce kandyzowane do dekoracji

Sernik a’la mazurek z pomadą śmietanową – jak zrobić?

  1. Pomada śmietanowa 1.
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Ser, żółtka, śmietanę, pozostały cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Przełożyć do formy (25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1 godzinę 40 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  2. Śmietanę zagotować z cukrem. Gotować kilka minut, aż stanie się przeźroczysta. Wystudzić. Dodawać porcjami masło roślinne i ucierać.
  3. Sernik przyciąć do właściwego wymiaru i wierzch posmarować pomadą. Część pomady włożyć do rękawa cukierniczego i zrobić wokół ozdobny wałeczek.
  4. Z owoców kandyzowanych zrobić dekorację np. koguta.
  5. Smacznego.

xxxx – dodatkowe informacje

Łatwiej wykłada się foremkę papierem do pieczenia jeśli papier jest pognieciony. Najlepiej zrobić wcześniej papierową kulę, a następnie ją rozwinąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty sernik adwokatowy
Następny przepis: SERNIK BABCI JASI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode